Xocolatl

Tot de ontdekking van Zuid-Amerika (1492) was cacao voor de Azteken een religieus product. 

Conquistadores

De conquistadores raakten verknocht aan het energiedrankje van cacao. In de Spaanse koloniale periode ontstaan de eerste cacaoplantages.

Casanova

Chocoladedrank verspreidt zich door Europa. Aan hoven van vorsten worden rare combinaties met peper en vanille uitgeprobeerd. Men ziet de drank ook als medicijn en soms aphrodisicum.

1830

Cadburry

De Zaan

Van Houten ontdekt het proces waarmee hij van cacaomassa poeders kan maken. Vanaf dan is het mogelijk om een mooie, gladde chocoladedrank te maken. 

Industriëlen in de VS en de UK gaan op basis van de uitvinding van Van Houten op grote schaal repen en poeders produceren. Chocolade wordt een massaproduct.

In Nederland kwam de cacao aan in havens van Zeeland en Amsterdam. Havens die in relatie stonden met de kolonie Suriname. In Amsterdam brengt men de cacao naar de molens in de Zaanstreek. Zaanse molens gaan rond 1850 langzaam over op stoom.

Industrie

De cacao industrie van de Zaanstreek groeit. Aan het begin van de 21e eeuw staan er in Amsterdam en Zaandam fabrieken die de gehele productieketen beslaan zoals: Boon, Verkade, Grootes en ook de kleinere producenten zoals Pette en Aurora.

Haven

Amsterdam en de Zaanstreek spelen nog steeds een belangrijke rol in de wereldwijde cacaoproductie. Tachtig procent van alle cacaobonen komt aan in de haven van Amsterdam. Iedere dag worden vele tonnen bonen verwerkt tot cacaomassa, poeders of cacaoboter in de fabrieken langs de Zaan.

Trends

Inmiddels zijn er naast de grote, traditionele merken een hoop jonge, duurzame en single origin producenten ontstaan.